Makacs embernél nehéz az alkoholizmus kezelése

Az építőiparban, és úgy egyébként a kétkezi munka világában elég gyakori, már-már népbetegség az alkoholizmus. Mindenki hallott már a csavarós kifliről, a kőműves ampulláról, arról, hogy sör nélkül nincs az a ház, ami felépülne. Sajnos szomorú, de így van, ezek a szakmák, foglalkozások csak úgy ontják magukból az alkoholistákat, ráadásul egyik nemzedék neveli ki a másikat. Ha a fiatal, életerős új munkásnak letörik a lelkesedését, és azt látja, hogy mindenki más is itallal próbálja átvészelni a mindennapokat, akkor ő vajon hogyan fog cselekedni? Az ilyen közösségek nem szokták szeretni a különcöket, vagy azokat, akik példáz próbálnak mutatni. Ez ösztönös viselkedés, kitaszítjuk azt, aki különbözik. Csakhogy így egyáltalán nem könnyű az alkoholizmus kezelése, pláne akkor, ha az ilyen közegben valaki újra és újra visszacsúszik.

Van egy kis üzletem, ahol szerszámokat árulok, és gépkölcsönzéssel is foglalkozom. Gyakran fordulnak meg nálam különböző brigádok utánpótlásért (mármint nem OLYAN utánpótlásért), és egyikkel-másikkal már egészen közeli viszonyt sikerült kialakítani. Például van egy srác, aki az apja vállalkozását viszi tovább, mint szobafestő. Sokszor jár nálam, amikor kisebb eszközökre van szüksége, de előfordult már, hogy keverőt bérelt tőlem, szóval úgy is mondhatjuk, hogy a boltom bejáratott hely neki. Ilyenkor sokszor beszélgetünk egy keveset, az apukája felől is szokta érdeklődni, mert annak idején ő is visszatérő vevőm volt. Sajnos azonban az utóbbi időben nem mondott túl jó híreket az öregről. Egyre inkább elhatalmasodni látszik rajta az alkoholizmus, és a család tehetetlen az ügyben. Nem tudnak hatni rá, nem hallgat senkire, viszont az állapota gyakorlatilag hétről hétre súlyosabb. Mint aki eldöntötte, hogy véget vet az életének, és szétissza magát.

Ezt hallva kissé elszomorodtam, hiszen tudom, hogy nagyon jól megy a vállalkozás, már a fia is saját házat építtetett a bevételből, mégis mi oka lenne az öregnek halálra inni saját magát? De utána belegondoltam, hogy talán ennél sokkal mélyebben gyökerezik a probléma, olyasmi lehet a háttérben, amit csak szakember tudna feltárni. Igen ám, de az alkoholizmus kezelése egy ilyen makacs és eltökélt embernél nem egyszerű, pláne úgy, hogy még dühös is lesz, ha a problémáját firtatják. Szóval nem túl rózsás a helyzet, és éppen ezért határoztam el, hogy ha tudok, segítek nekik. Nem lenne jó, ha emiatt szétszakadna a családjuk, vagy csődbe menne a cég azért, mert az öreget kell istápolni és folyamatosan érte aggódni. Szóval ami szabadidőm volt, azt arra használtam, hogy utánaolvassak az alkoholizmusnak, és találjak egy helyet, ahol rendberakhatják.

A nyomára is akadtam egy magánklinikának, ahol mindössze egyetlen hónap alatt képesek csodákat elérni, és emellett még az utólagos rehabilitáció során sem engedik el a betegek kezét! Neves addiktológus doktorral együtt dolgozva üzemelteti egy család ezt a klinikát, és a korábban kezelt betegeknek is komoly szerep jut a terápiában. Szemben a hagyományos, elavult kezeléssel, ahol fél évre bezárják az embert és gyógyszerekkel tömik meg fegyelmezik, itt valóban arra koncentrálhat a beteg, hogy felépüljön. Nem is gondoltam volna, hogy az alkoholizmus kezelése ennyire emberséges is lehet.

Legközelebbi találkozásunkkor el is meséltem a srácnak, hogy mit találtam. Mondtam neki, hogy nem olcsó, de olyan magas a sikerrátájuk, hogy ha valahol, hát akkor itt biztosan ki tudnák kupálni az apját, és még hosszú ideig láthatná el tanácsokkal a jövőre nézve és a szakmával kapcsolatosan. Minden elvesztett mesterért kár, főleg akkor, ha még egyáltalán nem lenne itt az ideje. Biztosan szeretne játszani még az unokáival vagy kirándulni a feleségével, miért dobná el mindezt az alkoholizmus miatt? A vevőm nagyon megköszönte az információt és az együttérzésemet, és azt mondta, mindenképpen adni fognak a dolognak egy próbát, ha más nem, legalább egy állapotfelmérés vagy egy konzultáció erejéig. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fog mesélni, amikor legközelebb jön hozzám, remélem csupa jót és pozitívat! Főleg azt, hogy sikerült az apját megmenteni, és elkezdődött nála az alkoholizmus kezelése.