Az édesapám gépkölcsönző vállalkozásának bevételéből finanszírozták a konyha átalakítását

Egy korábbi írásomban meséltem el az apukám gépkölcsönző vállalkozásának történetét. Elég szkeptikusak voltunk mi mindannyian ezzel a dologgal kapcsolatban, már hogy egy gépkölcsönző vállalkozás működőképes lesz. Ennek ellenére eléggé működőképes, olyannyira, hogy alig több mint egy év múlva a nyitás után már annyi bevételre sikerült szert tennie, amelyből elhatározták, hogy felújítják a lakás valamely részét. Egyébként is tervezték már egy ideje a szüleim a renoválást. Anya várni akart, amíg az egész lakásra való pénz összegyűlik, de apa ragaszkodott ahhoz, hogy most kezdjenek neki, főleg, mert anyu már elég régóta panaszkodik arra, hogy rettenetes állapotban van a konyhája. Ezért apa elhatározta, hogy ezzel fognak kezdeni.

Ezután engem keresett meg, hogy segítsek konyhabútor ötletekkel előállni. Ő inkább a szakmai részéhez ért, szóval annyit mondott, hogy szerinte felesleges lenne tömörfával dolgozni, habár az a legértékesebb és elméletileg a legtartósabb is, de nekik a laminált bútorlap is megfelelő lesz egyelőre. Én kérdeztem, hogy miért nem akarják megtartani az előző konyhabútort, hiszen az egyrészt tömörfából készült, másrészt nagyszerű állapotban van. Apa mondta, hogy puhatolózott anyánál, és kiderült, hogy ő már annyira nem szereti ezt, és főleg, mióta kiköltöztünk mi, a gyerekek, már egyszerűen nincs is szükség ekkora konyhára. A legtöbb tárolt dolog teljesen felesleges, már nem kell annyi hely az alapanyagoknak sem, szeretne például egy kisebb hűtőt is. Neki már fárasztó, hogy folyton az ebédlőben kell tálalni, a konyhában nem lehet enni, mert nem úgy van kialakítva. Szeretné, ha úgy oldanák meg a konyhát, hogy amikor csak ketten vannak, tudjanak leülni a konyhában enni. A jelenlegi konyhabútor erre a célra nem felel meg.

Igazából elég meggyőzőek voltak az érveik, szóval elkezdtem én magam is utánajárni, hogy érdemes berendezni egy konyhát, konyhabútor ötletek után kezdtem nézni az interneten. Így találtam egy elég hasznos kis weboldalt, ahol egyrészt rengeteg infót találtam arról, hogy milyen alapanyagokból készülhet konyhabútor, így megkaptam arra a kérdésre is a választ, hogy apa miért nem akar ismét tömörfát. A laminált bútorlap valóban tökéletesen megfelel azoknak a céloknak, amire ők használni akarják. Mivel tényleg marha jó állapotban van a jelenlegi konyhabútor, akár el is tudják majdnem annyiért adni, mint amennyibe az új fog kerülni, tehát tulajdonképpen költséghatékonyság szempontjából sem lesz hülye ötlet a csere.

Másrészt azonban arról is találtam egy tök jó írást, közvetlenül a főoldalon, hogy milyen szempontokat figyelembe véve érdemes kialakítani a konyhát. Persze ezek olyan dolgok, amibe jobban belegondolva a hülye is könnyedén rájön, de bevallom, én magamtól nem gondoltam volna arra, hogy a konyhapult magassága egy annyira fontos tényező – tegyük hozzá, hogy én nem is igazán főzök −, tehát én ezt biztos nem vettem volna figyelembe, egyszerűen csak azt választom ki, amelyik jobban tetszik.

Szóval a javaslatokat figyelembe véve ismét konyhabútor ötletek után kezdtem szörfözni a neten. Arra emlékeztem, hogy anya már régebb óta vágyik egy sötétebb konyhabútorra (jelenleg elég világos van neki), illetve valami modernebb, letisztultabb formákkal rendelkezőre. Ami nem csodálom, elhiszem, hogy megunta már a Barbie-matricás hűtőszekrényt.

Némi keresgélés után végül előálltam jó pár javaslattal, és prezentáltam is az elképzeléseim apának. Először ő bólintott rá, majd a kész tervekkel álltunk már anya elé. A haditerv ugyanis úgy nézett ki – ezért is az én segítségem kérte apa, és nem anyával vitatta meg −, hogy már kész tények elé állítjuk anyut, így nem tud majd mindenfélét kitalálni, hogy miért nem kéne most épp belevágni. Tehát végül ez történt. Neki csak annyi dolga volt, hogy az elkészült tervek közül kiválasztott egyet, és arra rábólintott.

Most már végeztek is a felújítással egyébként, és anya már épp kezdi is megszokni, hogy minek hol van az új helye. Nagyon megvan elégedve az új konyhájával. És mindezt apa hamvába holt ötletnek tűnő, de aztán szuperül működő vállalkozásának bevételéből sikerült összehozni…