Mindenből kijutott a hétvégén: gépbérlés, laptop szerviz…

A múlt hétvége meglehetősen mozgalmasan indult. De kezdjük is az elején a történetet… Sajnos egy évvel ezelőtt a testvéremmel megörököltünk egy lakást a nagynéném után.

Először persze nehéz volt ezzel foglalkozni, de szépen lassan belelendültünk a kipofozásába. Első körben végig kellett válogatni minden holmit, mire van szükség és mire nincs, mik azok a tárgyak és emlékek, amiket mindenképpen szeretnénk megőrizni és mik azok, amik csak porosodnának otthon, de nincs személyes mögöttes töltetük már. Ez nagyon egyszerűnek és akár még gyorsnak is hangozhat kicsi lakás révén, de én magam is meglepődtem, hogy hónapokba telt, míg persze munka mellett mindent át tudtunk nézni és mindennek helyet találtunk. Persze lett volna lehetőség idehívni egy céget és mindezt egy-kétszázezer forintért megcsináltatni velük két nap alatt, de inkább magunk szerettünk volna mindent átnézni.

Aztán nagy nehezen odaértünk, hogy üres a lakás és lehet tervezgetni. Talán ez ment a leggyorsabban. Bezzeg összeszervezni minden szakembert… hát az már komolyabb kihívást jelentett. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy néhány dolgot magunk csinálunk meg. Így kerültünk olyan helyzetbe, hogy néhány gépre volt szükségünk, de nem akartunk senkit terhelni azzal, hogy kölcsönkérjük. Ezért szépen kerítettünk a környékünkön egy olyan vállalkozást, ahol mindenféle barkácseszközt (ugyebár a tökéletes laikus női szakszóval élve) lehetett bérelni.

Nagyon meglepődtem azon, hogy kb. már semmi ilyesminek nem kell a háztartás részét képeznie, mert amikor szükség van rá nemes egyszerűséggel arra az 1-2 napra fogom magam és kibérlem egy ilyen helyről. Árban maximálisan versenyképesnek tartom ezt a megoldást a gépvásárláshoz képest is, főleg olyanok esetében, mint mi, akik lényegében csak szökőévente egyszer kell, hogy ilyesmit a kezükbe ragadjanak. Ahogy végeztünk a megbeszélt időpontban visszavittük az eszközöket és mivel minden rendben volt, semmiben nem sikerült kárt tenni, ezért pontosan annyit fizettünk, amennyit eredetileg megbeszéltünk. Jó minőségű berendezéseket kaptunk, jó áron, amiket sem karbantartani, sem pedig tárolni nem nekünk kell. Szerintem ez egy jó üzlet volt, én jó szívvel ajánlom mindenkinek a gépbérlést.

Egy másik géppel kapcsolat történés is volt a hétvégén… Hasonlóan vidám lett a végkimenetele szerencsére, de azért mégsem indult ennyire rózsásan a dolog. Édesanyám laptop használatáról tudni kell, hogy nem túl profi. Mármint 60 éves kora ellenére rendkívül profi módon tanul bele minden újdonságba egyes-egyedül és mindent megtesz azért, hogy az iskolában a tanítványainak a legmodernebb formákban tudja megmutatni és átadnia tananyagot. Abban viszont, hogy hogyan rendszerezze és tartsa karban a gépét a hosszútávú vírusmentes és adatvesztés nélküli felhasználás céljából, na abban nagyon nem ügyes – és ami ennél rosszabb, hogy nem is nagyon fogad el benne tanácsot, illetve ha mégis elfogadja, nem tartja meg.

Így történt az eset, hogy szombaton behalt a laptopja. Konkrétan nem tudom mi történt, mert nem értek annyira hozzá, de a lényeg, hogy egyértelmű volt, hogy ezt magunk között nem fogjuk tudni megoldani, bármennyire is jártasak vagyunk azért az ilyen jellegű ügyekben. Gyorsan ránéztem az órára és örömmel konstatáltam, hogy még csak 11-et ütött a vekker. Ez azért volt fontos, mert a szerviz, ahova szoktam vinni a saját gépemet 1-ig van csak nyitva szombaton, de így simán odaértünk még. Néhány alkalommal ezelőtt találtam csak rájuk én is, az a nevük, hogy pcmentor.

Mivel nekem nagyon fontos, hogy a saját gépem mindig tökéletes működjön, hiszen ezen keresztül dolgozok, ezért időnként elviszem egy átnézésre és tisztításra, csak hogy biztos ami biztos, minden rendben legyen vele. A pcmentor szervizének két üzlete van Budapesten, az egyik az első kerületben, a másik pedig a tizennegyedikben, de még a belvároshoz közeli végén, az Ilka utcában. Ez mondjuk most abból a szempontból mindegy volt, hogyha már úgyis kocsiba kell ülni, akkor teljesen egál, melyikhez indulok mert, mindkettő nagyjából azonos távolságra van tőlünk. Végül inkább Zugló felé vettük az irányt, mert ott mégis könnyebb talán parkolni, mint az első kerületben.

Megmutattuk a srácoknak mi a helyzet és mivel akkora mázlink volt, hogy nem volt előttünk senki, rá is tudtak gyorsan lesni, hogy vajon mi lehet a probléma. Legnagyobb szerencsénkre úgy tűnt első pillantásra, hogy nem lesz itt maradandó kár. Persze azért teljesen nem lélegzett fel ettől a család, de egy lépéssel mindenképp közelebb kerültünk a megnyugvás állapotához. A dolog további folyása végül az volt, hogy ott hagytuk a laptopot egy teljes karbantartásra és megbeszéltük, hogy hétfőn délután tudunk majd visszamenni érte. Mondtam én, hogy mozgalmas hétvége volt…

Hazafelé menet arról beszélgettünk, mennyi mindennel foglalkozik ez a cég a kimondott szervizelésen kívül. Csak én voltam itt korábban, tehát mindenki másnak új volt a pcmentor közeg. Az persze talán nem olyan nagy meglepetés, hogy a laptop szervizelés témakörben mindent megcsinálnak, az adatmentéstől kezdve, az operációs rendszer telepítésén át, a tárhely bővítésen keresztül, és persze a végtelenségig sorolhatnám. De ezen kívül foglalkoznak még értékesítéssel is, ráadásul nem csak új termékekkel, hanem átvizsgált és pcmentoros garanciával ellátott használt laptopokkal is – és persze asztali számítógépekkel is. Ez azért jó, vagyis én azért szeretem ezeket a lehetőségeket, mert sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni ezekhez az eszközökhöz, mintha újonnan venném, pedig sok esetben simán lehet, hogy olyat gépet fogok ki, ami még alig futott. Plusz amire a pcmentor garanciát vállal, arra nyugodtan támaszkodok én is és bízom a zökkenőmentes működésben. Ha pedig mi magunk untuk meg az aktuálisan használt gépünket, akkor is bevihetjük hozzájuk, mert felvásárlással is foglalkoznak – bár ezzel nincs tapasztalatom, hogy milyen gépeket és milyen összegért, de feltételezem, hogy ezek szolgálnak a felújított használt darabok alapjául.

Természetesen a témakörben minden más eszközzel kapcsolatban is fordulhatunk hozzájuk segítségért, így például tabletekkel, nyomtatókkal is. De vállalják a vezeték nélküli hálózatok beüzemelését is, illetve akár a hálózati adattárolóét is. A technikai segítségnyújtáson kívül akár még azzal is kereshetjük őket például telefonon, hogyha valamivel csak elakadunk, valamiben tanácsot szeretnénk kérni – természetesen IT témakörben – és nem igazán tudjuk mással megbeszélni. Egy ilyen tanácsadói szolgáltatás szerintem nagyon hasznos, főleg például idősek esetében, vagy a számítógépes világhoz kevésbé értőknél. Ha pedig nem elég a telefonos segítség, akkor lehetőség van az interneten keresztül távoli segítségnyújtást igényelni, amihez ha jól tudom tényleg csak net kell és egy szoftver, amin keresztül tudják irányítani a problémás laptopot.

Ez utóbbihoz kapcsolódik egy másik, számomra nagyon jópofa szolgáltatásuk: tudnak küldeni futárt a laptopért / számítógépért, vagy azt hiszem, hogy akár maguk is kijönnek házhoz és megnézik, mi a probléma. Ez mind-mind rendkívül hasznos dolog tud lenni.

Miután kiveséztük, hogy ez milyen jó hely, mindenki kicsit lenyugodott. Hétfőn a megbeszélt időben visszatértünk az eszközért és csodák csodájára minden a legnagyobb rendben működött rajta. Mindent meg tudtak javítani és minden adatot meg tudtak menteni, de azért ez nagyon jó tanulópénz volt arra, hogy ezentúl minden fájlt automatikusan felhőbe is mentsünk. Ennek nagyjából olyan reflex-szerűnek kéne már lennie, mint mondjuk a levegővételnek. De persze ezzel sem lesz gond, mert anyukám tanár lévén rengeteg ingyen tárhelyet kap a Microsofttól. Szóval lényeg, hogy mindent sikerült megmenteni és megjavítani, azt hiszem nem mondok nagy meglepetést azzal, hogy örök hála a pcmentornak, legközelebb is ide jövünk!