Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Fontos dolog a gépbérlés, azonban vannak olyan berendezések, amiket ne tudsz bérelni. Ezért hát ami megkerülhetetlen, az megkerülhetetlen, ha napelemet szeretnél a házadra, azt bizony meg kell venned, nem lehet csak úgy néhány évig lízingelni. Viszont pontosan ebből adódóan mindig az a kérdés jön elő első körben, hogy de mégis, mennyibe kerül? És mennyi idő alatt fog ez nekem megtérülni? Nem árulok el zsákbamacskát azzal, hogyha azt mondom, mindkét kérdés erősen többtényezős és nem lehet elintézni egy két szavas válasszal.

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt!

Először is, az alapvető méreteket és teljesítményszükségletet az fogja meghatározni, hogy az adott háztartásnak mekkora az éves fogyasztása. Ez egy olyan referenciaérték, amiből ki lehet indulni ahhoz, hogy milyen rendszerre is van szükség. Azért csak kiindulási alapnak jó, mert lehet, hogy a megrendelő terveiben szerepelnek átalakítások, ami érinti a fogyasztást. Azt ugye nem kell magyaráznom, hogy minél több fogyasztó van rákötve erre a rendszerre, annál hamarabb fog megtérülni a belefektetett pénz. Tehát, ha van rá lehetőség, akkor érdemes minden olyan háztartási berendezést és rendszert villamos üzeművé tenni, amit csak lehet. Tipikusan ilyenek a gázüzemű dolgok, mint a fűtés, vagy épp a tűzhely, de persze lehet kitalálni okos megoldásokat a víz esetében is. Tehát a kalkuláció során ezt is figyelembe kell venni, ha van ilyen jellegű változás kilátásban.

Ezek voltak azok a paraméterek, amik a teljesítmény-szükségletet határozzák meg. Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezt az eszközt valahova stabilan el kell helyezni az inverterrel együtt. Bizony, nem minden tetőszerkezet alkalmas arra, hogy ezt a többlet terhet elbírja megerősítés nélkül. Ezért nagyon fontos a helyszíni felmérés a hozzáértő szakember által, aki ezt egyértelműen meg tudja mondani. Ha a tetőhöz is hozzá kell nyúlni, mondanom sem kell, hogy jelentősen megugorhatnak az árak a projekt egészét illetően. Persze az is egy lehetséges alternatíva, hogy nem a tetőre kerül a berendezés, hanem valahova a telken felállított állványra, azonban ez megint nagyon sok tényezőtől függ, hogy megvalósítható-e. Például hogy rendelkezik-e olyan ponttal a telek, ahol ugyanolyan mértékben (vagy persze még jobban) éri a napsugárzás, mint a tetőn. Nem győzöm hangsúlyozni ezekkel a példákkal, hogy mennyire elengedhetetlen egy szakértő által való helyszíni felmérés. Minden más csak spekuláció.

Arra vonatkozólag, hogy mikor térül meg a befektetés szintén nem egyszerű válaszolni, hiszen ez is sok összetevős dolog. Egyik részről erősen közbejátszik az, hogy mennyit kellett végül költenünk a felújításra és a rendszer telepítésére. A másik részről pedig az lesz a meghatározó, hogy milyen mértékben tudjuk kihasználni ezt az ingyen energiát. Próbáljátok ki és írjátok meg a tapasztalataitokat!