Sajnos nem mindent lehet kölcsönözni, mint a gépeket

Nem is olyan régen ismerkedtem meg a gépkölcsönzés folyamatával, úgyhogy még friss az élmény. Alaphelyzetben minden szükséges eszközt és gépet egy barátomtól szoktam kölcsönkérni, így akartam tenni most is. Én nem akarok és nem is tudok megvenni mindenféle drága gépet, plusz nem is tudnám hova tenni, a tárolás is problémába ütközne. Eddig nem is volt gond a barátom gépeinek kölcsönvételével, de a nővére és a nővére férje felújítják a lakásukat, ezért szükségük van csomó mindenre. Érthető módon így nem tudta a szükséges gépeket kölcsönadni a barátom, de ajánlott egy közeli gépkölcsönzőt, ahonnan mindenfélét ki tudok kölcsönözni.

Először mulatságosnak találtam a dolgot, hogy kikölcsönzők egy fúrógépet vagy betonkeverőt, mint régen a DVD filmeket. De aztán kipróbáltam és tényleg működik. Azt hiszem, nem ez volt az utolsó alkalom, hogy ezt a szolgáltatást igénybe vettem.

Sajnos az életnek nem minden területén vehető igénybe a kölcsönzés. Mostanában a napelemek témájában nézegettem és amilyen nagy lendülettel vetettem bele magamat az információáradatba, olyan csüggedten csuktam le a laptopom tetejét egy óra elteltével. Vad ötlet volt, elismerem, de akkor is utána akartam nézni mindenképpen, mennyibe került egy napelemes rendszer. Hát, azt kell mondjam, a napelemes rendszerek ára nem az én pénztárcámra lett kitalálva. De nem ez volt az egyetlen probléma az elképzelésemmel. Én nem saját házban lakom, hanem egy családi ház egy részét bérlem, vagyis egy hozzáépített kis lakrészt. A főbérlőm, egy idős néni biztosan nem vállalkozna napelemek telepítésére; még akkor sem, ha én levezényelném a dolgot. Ezeken a szempontokon kívül felmerül még az anyagi támogatás kérdése is. Van lehetőség támogatás igénylésére, de nem visszatérítendő állami támogatás formájában, hanem kamatmentes kölcsönként. Szerintem bárhogy próbálnám meggyőzni a nénit, kizárt, hogy felvegyen ilyesmit, ráadásul nála a húsz éves futamidő nem is nagyon játszik. A papírmunkával is gondban lennék, bár ahogy boldog napelemtulajdonosok beszámolóit olvastam, rengeteg segítséget kaptak a telepítést végző cégtől.

Ezeket az érveket végig gondolva, szomorúan lemondtam a napelemes rendszerekről. De nem véglegesen, csak addig, amíg jobb kilátásaim nem lesznek – már ami a napelemek ügyét illeti. Talán mondanom sem kell, hogy mennyire nagyszerűnek tartom ezt az energiatermelési módot. Nem csak a természetvédő mivolta miatt; egyszerűen lenyűgöz, hogy milyen rohamos ütemben fejlődik a világunk. Régen csak felnéztünk az égre, hogy de jó, süt a nap; ma pedig (amellett, hogy most is örülünk a napsütésnek,) még áramot is termelünk vele.