Gépkölcsönzés és a napelemek esete

Az idősebb korosztálynak furcsák lehetnek azok a lehetőségek, amelyek ma a fiatalabb generációk számára rendelkezésre állnak. Régen sokkal nehezebb volt például egy szakembernek megoldani, hogy a területén tudjon dolgozni, mint ma. Kicsit visszatekintve az időben azt láthatjuk, hogy csak a mesterek, akik a ranglétra legmagasabb fokán álltak, rendelkeztek azokkal az eszközökkel és gépekkel, amelyek a szakmájukban elengedhetetlenek voltak. A többiek mind az inasaik, beosztottjaik voltak. Ők sem elegendő tudással, sem pedig a szükséges eszközökkel nem rendelkeztek, mert nem volt akkora tőkéjük, amely segítségével megvehették volna azokat.

A mai szakembereknek szerencsére vannak megoldási lehetőségeik, ha az a probléma állna fenn, hogy nincs meg a szükséges gépük. Szakértelemmel ugyanúgy kell rendelkezni, mint korábban, ma viszont már elérhető a gépkölcsönzés is. Ez egy nagyon jó rendszer, ugyanis lehetőséget teremt a szakembernek arra, hogy a saját tudásterületén dolgozzon akkor is, mikor még nincs nagy kezdőtőkéje. Később, ha több pénze van, akkor pedig meg tudja venni azokat a gépeket, illetve eszközöket, amelyekre szüksége van.

Az egyik barátom kapott egy fülest erről a piaci résről, és esztergályosoknak kezdett kölcsönbe adni gépeket. Végül annyira jól ment neki az üzlet, hogy a házát is fel tudta újítani a befolyt összegből. Ha már belefogott a felújításba, úgy döntött, napelemeket is szereltet fel a házára. Egyszer, amikor átmentem hozzá, erről beszélgettünk kicsit.

Ami nekem a legfurcsább és a legnagyobb meglepetés volt, az az, hogy mekkora szerepe van az inverternek a napelemek esetében. Ez az az eszköz, ami a napelemek által megtermelt áramot olyan árammá alakítja át, amely az átlagos magyar háztartások számára felhasználható lesz. Ugyanis olyan formában, ahogy a napelemek megtermelik az áramot, még nem alkalmas a mindennapi használatra, előbb egyenáramból váltóáramot kell generálni. Általában az emberek magukra a napelemekre koncentrálnak, erről hajlamosak megfeledkezni. A szakemberek azt mondják, hogy megéri befektetni egy drágább darabba, nem biztos, hogy jobb egy silányabb minőségű, de olcsóbb inverter. Ugyanis a kevésbé drága, kevésbé jó minőségű eszközök esetében könnyen előfordulhat, hogy idő előtt tönkremegy, és egy újat kell vásárolni. Ez pedig akár többször is megismétlődhet. Éppen ezért javasolják azt, hogy egy minőségi darab ugyan drága, de elég egyszer beruházni rá, és valószínű, igen sokáig ki fogja szolgálni a tulajdonosát.

Azt is elmondta, hogy érdemes tisztában lennünk azzal, mekkora az az árammennyiség, amelyre szükségünk van. A barátom esetében például egy 3 kw napelem rendszer volt az, amely az ő esetében tökéletes volt és maximálisan kiszolgálta az igényeit. Azonban azt is mondta, hogy tájékozódnia kellett volna az inverter megvásárlása előtt. Ugyanis aki jártas ebben a témában, általában azt javasolja, hogy érdemesebb egy nagyobb teljesítményű eszközt venni, mint amire szükségünk van. A jövőben könnyen előfordulhat, hogy nagyobb teljesítményre lesz szükségünk, de nem bírja már el az inverterünk ezt, ezért újat kell venni. Ez pedig sajnos elég költséges. Azt mondta, ha tudta volna, ő is másik mellett dönt, de sajnos késő bánat, eb gondolat.

Nagyon érdekes beszélgetés volt számomra is, mert korábban nem tudtam semmit az inverterekről, és őszintén szólva a napelemekről se sok mindent. Lehet, hogy ha egyszer napelemes beruházásra adom a fejem, a megszerzett információk még nekem is jól fognak jönni.