Bérelj olyan gépet, ami a virtuális térben létezik!

Egészen megkönnyíti az életet az, hogy léteznek már ilyen bérlési szolgáltatással foglalkozó cégek. Mármint nyilván nem a kézenfekvő dolgokra gondolok, mint a lakás meg az autó, hiszen ezek egyáltalán nem újdonságok. Sokkal inkább arra, hogy az élet sok más területén is kinyílt a világ az utóbbi években és erősen afelé tendálunk, hogy tényleg minden elérhető legyen akár csak néhány órára is. Hiszen annyi mindenre szükségünk lehet, amit megvenni sokszor nem tudunk, vagy igazán teljesen felesleges is volna azért az egy használatért.

A tavalyi síeléshez például tető boxot béreltünk az autóra, amibe a léceket és a deszkát tettük a botokkal, mert az autóba már nem fért volna be. A bérlés mondanom sem kell, hogy töredéke volt annak, mint amennyit ténylegesen a csomagtartóért kellett volna fizetnünk, ha megvesszük. Ellenben az év másik szakaszában nincs ilyesmire szükségünk, ezért nagyon jól jött egy ilyen lehetőség.

Hasonló történet volt, mikor édesapám kitalálta, hogy újrafüvesíti a kertet. Nem tudom, hogy csináltatok-e már ilyesmit, de ha nem akkor elárulom, úgy kezdődik az egész sztori, hogy felásod vagy felrotálod az egész kertet, hogy meglazítsd a földet, hogy szép legyen az új fű. Na, hát mondom sem kell, hogy 4 különböző rotakapa várta a garázsban ezt a szent pillanatot…ja nem! Viszont az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a városban több helyen is lehet bérelni kerti gépeket vagy kertészkedéshez szükséges eszközöket. Éppen ezért ekkor sem kellett fejvesztve rohanni valamilyen kertész szakáruházba és megvenni a legújabb rózsaszín rotációs kapát 3 szólamú dudával, hanem elég volt csak egy napra elhozni a kölcsönzőből a bolti ár törtrészéért.

Na persze az, hogy gyerekként évekig csak béreltük a hangszeremet a zeneiskolából inkább annak volt betudható, hogy érezték a szüleim, hogy addig ne vegyünk sajátot a gyereknek, amíg nem tuti, hogy menni fog neki. De ettől függetlenül persze jól jött, hogy a fuvola árának töredékét kellett egy évben kifizetni a használatért.

Érdekes, hogy milyen irányban változik a világ. Ma már arra is van lehetőség, hogy olyasmit béreljünk, ami fizikai valójában nem is feltétlen létezik, nem kézzel fogható, mint egy kiló krumpli vagy kenyér. Ismerősen cseng az a kifejezés, hogy vps hostings? Nem? Semmi gáz, igazából én is csak nem rég futottam bele.

Kezdjük valahol az elején. Ahhoz, hogy különböző weboldalak, vagy hálózatok, céges rendszerek és adatbázisok elérhetők legyenek és jól működjenek elengedhetetlen olyan szerverek használata, ami ennek tárhelyet ad és megfelelő teljesítménnyel működteti azt. Ez egy bizonyos méret és teljesítmény-igény fölött általában azt vonja maga után, hogy a rendszert futtató tulajdonos inkább bérli azt a szervert, amire ehhez szüksége van, mert olcsóbb, mintha saját maga rendelkezne vele – köszönhetően alapvetően a méreteknek és a teljesítménynek. Ennek van egy hagyományos módja, a klasszikus, úgynevezett dedikált szerverek formájában, ami adott sebességgel képes egy adott rendszert futtatni, ellátni.

Egy modernebb, korszerűbb és bizony egyre népszerűbb opciót kínál a vps hosting lehetőség. Magyarul a VPS – a Virtual Private Server – azt jelenti, hogy virtuális (privát) szerver. Ez vagy ezek tulajdonképpen olyan szervert, vagy szerverek rendszerét foglalják magukba, amelyek egy nagy teljesítményű szerveren belül önálló egységként működnek. Ezek a virtuális megoldások lényegében ugyanazt tudják biztosítani, mint a fizikailag külön egységeket képző szerverek, tárhely, memória és teljesítmény, valamint a biztonság és a funkció tekintetében egyaránt.

vps hostings

Ez tulajdonképpen azért jó mindenkinek, mert a nagy teljesítményű szerverek gyakran nincsenek kihasználva, nincs rájuk igazán szükség itthon. Azonban ezzel a rendszerrel mégis kihasználhatóvá lehet őket is tenni, anélkül, hogy ez a felhasználó számára bármit is változtatna az elérhető szolgáltatást, vagy annak minőségét illetőleg, viszont a szolgáltatónak sem kell egy ilyen lehetőséget kihagynia. Úgyis lehet mondani, hogy ez egy erősen win-win szituáció.

A VPS szerver tehát nem alkot egy fizikai valójában is elkülönülő egységet a többi VPS-től, azonban a virtuális térben teljesen külön kezelendő és a teljes biztonsága ugyanúgy adott az egész rendszernek a külső támadásoktól, mint egy “hagyományos”, dedikált szerver esetében. Tehát az adatok így is maximálisan védve vannak, csak az férhet hozzájuk, aki arra jogosult. A virtuális szerver bérlése mellett szól az is, hogy ugyan a bérlő “jogai” megmaradnak, mint hogy bármilyen operációs rendszert futtathat rajta, aminek frissítése és testreszabása a bérlő feladata, azonban nem kell törődni az olyan macerás dolgokkal, mint a szerver karbantartása. Csak élvezni az előnyeit és várni, hogy ezt a bérbeadó megcsinálja helyettünk.

Persze ez csak egy előny a számos másik közül. Például annak köszönhetően, hogy fizikai valójában nem kell mozgatni, akár azonnal üzemebe helyezhető a megrendelést követően – nincs felesleges átfutási idő – ami ma, ebben a virtuális világban már talán nem is olyan nagy elvárás. Sokkal könnyebb és rugalmasabb a testreszabása a rendszernek, ugyanakkor a biztonság így is maximális, plusz az adatainkat sem kell féltenünk a folyamatos biztonsági mentéseknek köszönhetően. Ha bármi probléma merülne fel mégis, 24 órás ügyfélszolgálat áll a rendelkezésünkre, hogy segítséget kérjünk a témában. Maguk a vps-ek pedig ugye nagyon nagy teljesítményű dedikált szervereken belül futnak, amelyek nem mellesleg Intel Xeon Brand szerverek.

Hogyan és miként lehet ezekhez a csodákhoz hozzájutni? Hát nyilván olyan csomagokban, ami mindenkinek jó – bérlőnek és bérbeadónak egyaránt. El se tudtam képzelni, hogy mennyire kerülhetnek ezek az ügyletek, amíg rá nem találtam a RackForest honlapjára – ahonnan egyébként ezt a sok okosságot is össze tudtam gyűjteni nektek.

Egy darab Linux SSD VPS bérlése egy hónapban 1500 Ft + ÁFA a következő specifikációval:

 • 1 XEON E5 vCore
 • 1 GB RAM
 • 20 GB SSD, amely 100 GB-ig bővíthető
 • 10Gbps port (amelyből fixen 2Gbps a garantált)
 • 30TB (100Mbps korlátlan) forgalom.

Ennek pedig vannak nagyobb megfelelői, egészen a 64 GB RAM-os verzióig bezárólag, amelyik csomagot ennek megfelelően egyszerűen csak “sixty-four”-nak neveznek.

Természetesen nem csak Linux rendszer érhető el, hanem Windows-os is, amely esetében úgy alakulnak az árak, hogy a legegyszerűbb, “Win SSD VPS TWO” névre keresztelt csomagért havonta 2200 Ft + ÁFÁ-t kell fizetni. Ez a következő specifikációkkal működik:

 • 1 XEON E5 vCore
 • 2 GB RAM
 • 40 GB SSD (amely egészen 100 GB-ig bővíthető)
 • 10Gbps port (amelyből 1Gbps a garantált)
 • 60TB (200Mbps korlátlan) forgalom
 • Windows Server 2016
 • Microsoft Hyper-V technológia.

Ebben az esetben is természetesen a 64 GB RAM-os verzió a legerősebb, ami már brutális teljesítménnyel képes nekünk számolni, meg is kell érte fizetni a havi 49 900 Ft + ÁFÁ-t, de persze ez azoknak a cégeknek, amik ezt igénylik csak aprópénz.

Nagyon sok hasznos infót találni még a technológiáról, arról, hogy miért éri meg ez az egész, meg persze, hogy milyen kiegészítő szolgáltatásokat lehet választani a szimpatikus csomaghoz. Ha pedig elakadtunk, továbbra is el lehet őket érni telefonon és minden bizonnyal kedélyesen állnak a szolgálatunkba egy kis tech-csevegés erejéig. Szóval ne lepődjünk meg, hogyha már ilyen éterben lebegő dolgokat is lehet bérelni, hiszen ez már a 21. század, vagyis a jövő.