Nem hiába, mi is kezdünk felnőni!

Mostanában mindenki lakást vesz, lakást újít fel vagy ad el. Nem csoda, hiszen a barátaimmal már a 20-as éveink vége fele járunk, így a hétvégi buli témák mellé már az ilyen „felnőttes” dolgok is szóba kerülnek, és előszeretettel ajándékozunk egymásnak hasznos háztartási cikkeket. Hát igen. Kezdünk mi is felnőni.

Míg mi a csajokkal az Ikea katalógust veséztük ki addig a fiúk inkább a burkolatokról és a mindenféle férfierőt nem ismerő felújítási munkálatokról beszélgettek. Nálunk úgy működik ez, hogy segítünk egymásnak falat kaparni, festeni, vagy csapot szerelni, de mivel nem a Minecraft-ban vagyunk és csak kezdő barkács szettel rendelkezik nagyjából mindenki, néha szükség van arra, hogy nagyobb gépeket kölcsönözzünk a munkálatokhoz. Még jó, hogy már ilyet is lehet.

Persze még nem tart mindenki ott, hogy felújítsa az új lakást, mert még nincs mit, de van közöttünk olyan, aki már éppen eladná a meglévőt. Ilyenkor persze sok a papírmunka és rengeteg olyan hivatalos okiratot szükséges beszerezni, amire elsőre nem is gondol az ember. Néhány ilyen irat pedig nem kis összegekbe fáj.

Az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon viszont szerencsére nem ért minket hideg zuhany. Meglepően kedvező árakat ajánlanak az energetikai tanúsítvány elkészítésére, sőt, még olyan garanciát is vállalnak, hogy ha találunk az interneten náluk olcsóbbat, akkor azon az áron csinálják meg méréseket. Persze fél óra kutakodás után nem találtunk ellenfélre így ők nyertek.

Kicsit jobban utána olvastunk a témának az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon, és kiderült, hogy amúgy ez az energetikai tanúsítvány nem csak plusz felesleges nyomtatvány, ami súlyosabbá teszi a paksamétánkat, hanem igazából nagyon hasznos is. 12 különböző kategória létezik és ezek a besorolások megmutatják, hogy egy adott épület fenntartása mennyi energiába kerül. Ez egyébként az árat is befolyásolhatja, de ha egyszer megcsinálják, akkor az 10 évre kap érvényességet. Persze ha időközben történnek változtatások, akár csak egy szigetelés, akkor a tanúsítvány érvényét veszti, hiszen az ingatlan energiafelhasználása máris megváltozik. Mindemellett nem utolsó dolog megtartani olyan papírokat is, mint például a ház alaprajza, műszaki rajza vagy az egyéb építési tervdokumentációk, amikre én így totál laikusként nem is gondoltam volna. Még jó, hogy Máté ezeket számon tartja, mert ha rajtam múlna, ki tudja melyik fiók mélyén landoltak volna szépen elfeledve.

Ezt az oldalt tehát mindenképpen elmentettem a „Lakás projekt” mappába, egy részt, hogy ne keresgéljek majd tovább, másrészt, ha elfelejteném és csak az utolsó pillanatban kapcsolnék, mert amúgy a mérést követően 12 órán belül megküldik a legfontosabb adatokat SMS-ben! Őrület!