Fúrógépért cserébe tapasztalatok a műanyag nyílászárókkal kapcsolatban

Én társasházban élek, ezért sajnos nincsen hatalmas garázs a házhoz, ahol tárolni tudnám a gépeket, eszközöket, amiket néha igénybe veszek egy-egy átalakítás, barkácsolás vagy szerelés alkalmával. Éppen ezért nincsen sok szerszámom és gépem, ha szükségem van valamire, a baráti körben szoktam kérdezősködni. Mindig szokott akadni egy jó barát, akinél úgyis csak kihasználatlanul hever egy fúrógép vagy csavarhúzó készlet. Már szinte gépkölcsönzőként működnek a barátaim, csak én nem pénzben fizetek nekik a szívességért, hanem meghívom őket néhány italra egyik este.

Nem volt ez másként akkor sem, amikor egy tükröt szerettem volna felszerelni a fürdőszobába. A közelben lakó barátomnál kötöttem ki, de mielőtt el tudtam volna hozni a szükséges eszközöket, én is besegítettem neki kicsit. Éppen ablakokat választott, ugyanis egy nyílászáró cserére készült már régebb óta. A fa ablakait le szerette volna cseréltetni modernebb, műanyag ablakokra, de itt el is akadt, úgyhogy az én véleményemet is kikérte, hátha tudok neki segíteni a döntés meghozatalában.

Szerencséje volt, mert nálunk a házban tavaly volt felújítás, aminek a keretei között a nyílászárókat is korszerűsítették. Elmeséltem neki a tapasztalataimat a műanyag ablakokkal és ahogy éreztem, meg tudtam győzni. Meséltem neki a kiváló hő- és hangszigetelésről, a könnyű beszerelhetőségről, de az időtállóságról és a tartósságról is. Tényleg csupa pozitív tapasztalatom van a műanyag nyílászárókkal. Ami még hihetetlen könnyebbség a régi, fa nyílászárókkal szemben, hogy a műanyag ablak utólagos szigetelése egyáltalán nem téma, mert az ablak mellett sehol nem jön be a levegő. Szerintem nem is kell mondani, mindenkinek megvan az a kép, hogy a régebbi házakban mindenhol összetekert törülközők és szivacsok vannak az ablak körül, mert különben rettenetesen huzatos az ablak és kiszökik a meleg a szobából. Na, a műanyag ablakoknál nem fordul elő ilyen, ugyanis kiváló hőszigetelők, a többrétegű, légkamrás szerkezetüknek köszönhetően. De a jó szigetelésből nem következik, hogy penészedik a fal a párától, ugyanis vagy beépített szellőző van az ablakban, vagy mi tudjuk manuálisan úgy kinyitni az ablakot, hogy járjon kicsit a levegő, de ne legyen teljesen kinyitva az ablak. Mindkét megoldás szuper szerintem, mert így nem kell negyed órán át fagyoskodni télen a nyitott ablak mellett és arra várni, hogy kimenjen végre a pára a lakásból.

Meséltem még a barátomnak a műanyag ablakok UV tűréséről is, ugyanis akár évtizedekig elvannak fakulás vagy színváltozás nélkül. Sajnos a fa ablakok esetében ki van zárva, hogy ha évtizedekig nem foglalkozunk velük és nem lakkozzuk őket újra, ugyan olyan szépek maradnak, mint új korukban. Természetesen a műanyagot is kikezdi a napsütés és a természet viszontagságai, de sokkal lassabban látszik ez meg rajta. Egy szó, mint száz, a fúrógépért cserébe beszámoltam a barátomnak a saját tapasztalataimról, már ami a műanyag ablakokat illeti. Bármilyen stílust és gyártót választ, nagyot nem tud hibázni.